Category: Video, Networks, Technology

Region: América Latina

Translations: en, fr, de, es, pt, tr

SES-10 uydusu SpaceX'in tekrar kullanılan Falcon 9 roketiyle başarıyla fırlatıldı

Written on 31 Mar 2017

SES-10 67 derece Batı konumunda Latin Amerika genelinde, doğrudan eve yayın, işletme ve mobilite hizmetleri sağlamak üzere faaliyetine başladı

Istanbul, 31 Mart 2017— SES (Euronext Paris ve Lüksemburg Menkul Kıymetler Borsası: SESG), SES-10 uydusunun, dün (30 Mart, 2017) saat 18: 27'de, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden, SpaceX’in tekrar kullanılan (flight-proven) Falcon 9 roketi aracılığıyla, başarıyla fırlatıldığını ve faaliyete geçirildiğini duyurdu. SES-10 bir ilke imza atarak, yeniden uçuşu kanıtlanmış birinci kademeli roket güçlendirici aracılığıyla fırlatılan ilk sabit konumlu ticari uydu olma özelliğini taşıyor.

27'si kademeli olan 55 adet 36MHz transponder eşdeğerlerinin Ku-band uydu yükü ile, çok görevli faaliyet gösterecek bu uydu, tamamen Latin Amerika'ya hizmet sunmaya adanmış ilk SES uydusudur. SES-10'un yüksek sinyalleri, bölgede, doğrudan eve yayın (DTH), işletme ve mobilite hizmetleri sunan SES'in etkinliğini artıracak ve bir kez daha dünyanın önde gelen uydusu oluşunun altını çizecektir. SES-10, hali hazırda diğer SES uyduları tarafından 67 derece Batı'da sağlanan kapasitenin yerini alacak ve Meksika, Orta Amerika, Güney Amerika ve Karayipler için ek kapasite sağlayacaktır.

And Milletler Topluluğu (Bolivya, Kolombiya, Ekvator ve Peru) ile yapılan bir anlaşmaya göre uydu, And Millet Topluluğu'nun Simón Bolivar 2 pozisyonunda faaliyet üstlenerek, tüm And Üye Devleti için uydu kapasitesi sağlayacaktır. And uydu projesi, Üye Devletlerin, 67 derecelik Batı konumundaki And spektrum kaynaklarından faydalanan ortak bir uydu ağına sahip olmaya yönelik istekleri üzerine geliştirilmiştir.

SES Teknolojiden Sorumlu Başkanı Martin Halliwell konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “SES-10’un, SpaceX’e ait tekrar kullanılan bir roket ile başarıyla fırlatılması dünya tarihinde bir ilke imza atarak yeni bir uzay uçuşu dönemi açtı. SpaceX ile yaptığımız bu işbirliği sayesinde, tekrar kullanılabilen roketleri yenileyip kullanma yoluyla uzaya erişim sağlarken, maliyet ve manifesto yönetimi açısından da daha verimli olma başarısının haklı gururunu yaşıyoruz. SES-10 tarafından sunulan ek kapasite, Latin Amerika ve Karayipler'de milyonlarca insanın yüzünü gülderecek daha iyi görüntü kalitesi ve daha hızlı geniş bant hizmetleriyle ek TV hizmetleri sunmak için idealdir.“

SpaceX Başkan ve Operasyon Direktörü olan Gwynne Shotwell ise şu yorumda bulundu: “Tekrar kullanılan Falcon 9 roketi aracılığıyla başarılı bir fırlatma gerçekleştirmiş olmaktan dolayı çok heyecanlıyız. Bu aynı zamanda, tamamlama ve hızlı bir şekilde yeniden kullanılabilirlik yolunda kaydedilen önemli bir kilometre taşıdır. Bu dönüm noktasını, yıllardır hem SpaceX’in hem de yeniliğin büyük destekçesi olan SES ile gerçekleştirmiş olmaktan ayrıca mutluluk duyuyoruz.”

SES-10, Airbus Savunma ve Uzay tarafından inşa edilmiştir ve Eurostar E3000 platformunu temel almaktadır. Uydu, yörüngedeki manevralar için bir elektrikli plazma iletim sistemi ve ilk yörünge yükseltme ile bazı yörünge manevraları için bir kimyasal sistem olarak kullanacaktır.

Corporate Communications

Check SES-10 Newsroom here

Dünyanın lider uydu operatörü SES, 50’yi aşkın sabit yörüngeli (GEO) uydu filo sistemi ve 12 adet orta yörünge (MEO) uydularıyla, dünya çapında farklılaşmış ve tamamen ölçeklenebilir GEO-MEO hizmetleri sunan ilk şirkettir. SES, dört pazar dikeyinde (video, işletme hizmetleri, mobilite ve hükümet çözümleri), değer katan, uçtan uca çözümler sunmaya odaklanmıştır. SES, dünya genelindeki tüm yayıncı kuruluşlara, içerik ve internet servis sağlayıcılarına, mobil ve sabit şebeke operatörleri ile şirketlere ve devlet kurumlarına uydu iletişim hizmetleri sunmaktadır. SES'in portföyünde Avrupa'nın en büyük Doğrudan Eve Yayın (DTH) televizyon erişimine sahip  bulunan ASTRA uydu sistemi ve küresel yönetilen bir veri iletişim servis sağlayıcısı olan O3b Ağları yer almaktadır. SES’in bir diğer iştiraki olan MX1 ise dünyanın önde gelen medya hizmet sağlayıcılarından biridir ve yenilikçi dijital video ve medya hizmetlerinin tam kapsamlı bir setini sunmaktadır. Daha detaylı bilgi için www.ses.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

And Milletler Topluluğu Hakkında

And Milletler Topluluğu (CAN), 1969 yılında Cartagena Anlaşması imzalanması uyarınca kurulan çok uluslu bir entegrasyon sürecidir. CAN aralarında, Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Peru olmak üzere dört üye devletten oluşur. And Milletler Topluluğu'nun entegrasyon süreci, üye devletlerin entegrasyonunu güçlendirme ile birlikte daha dengeli ve özerk sosyo-ekonomik kalkınmaya ulaşmak amacıyla çeşitli kurumları kapsamaktadır. Telekomünikasyon geliştirme konusu, And Milletler Topluluğu için bir önceliğe sahiptir ve bu entegrasyon sürecinin temel taşı olarak kabul edilmektedir. And Milletler Topluluğu için bu lansman, Cartagena Anlaşması’nın amaçlarına ve özellikle bölgesel entegrasyon hedefine ulaşmada önemli bir dönüm noktasını temsil etmektedir.

Written on 31 Mar 2017